Ja nu ser tomten nästan ut som den gjorde för ett år sedan - lera, lera och lite mer lera. Denna gången är det dock ett mer organiserat kaos. Vi hade nästan tappat hoppet om att hinna planera tomten i år men fick tag på en jättetrevlig kille med traktor och tillgång till grävare här på orten, så vi tog chansen. Detta är dock ett lite läskigt moment, det här med gräsmattor har man ju verkligen ingen koll på.
 
I veckan har diket/bäcken breddats, för att förhindra att den växer igen (och för att få fyllnadmassor) och tomten har planats ut på baksidan. Nu ska stenar grävas ner, gaveln och framsidan planeras och matjorden köras ut. Vi har paus i arbetet i helgen på grund av regnet men fortsätter till veckan. Håller tummarna för att det inte blir alltför kallt de närmaste veckorna. Den nya planen är nämligen att hinna så gräsfrö som "binder ihop" jorden lite. Då får det dock inte bli alltför många minusgrader. Till våren har allt då förhoppningsvis hunnit sätta sig så då får vi fylla och så gräsfrö där det behövs.
 
Vår lilla katt är inte helt nöjd med att vi tagit bort alla buskar och det höga gräset. Det har ju varit ett perfekt ställe för henne att jaga råttor på i sommar. Jag är däremot väldigt nöjd över att slippa tänka på alla läskiga djur som kan ha bosatt sig på baksidan. Nu får de helt enkelt flytta till skogs där de hör hemma!

 
 
 
Tomten, gräsmatta, planera gräsmatta, planera tomt, tomtplanering,
 
 
 
 
 
 
Idag är det precis ett år sedan husleveransen. Jag minns fortfarande hur ofattbart fort det gick att sätta upp väggarna. Alla som var där och arbetade var så duktiga och såg ut att aldrig gjort annat. Det märks även så här i efterhand att ytterväggarna är väl inmätta och sitter som de ska, vi har väldigt raka väggar och vinklar i huset. Minns att detta var första gången vi verkligen förstod att vi skulle bo här och att vi nog hade en rejäl resa framför oss de kommande månaderna. Det har det såklart också varit men som jag skrivit förr, så har det också varit så roligt och gett oss så mycket, så jag skulle inte tveka att göra om det (maken säger kanske något annat).
 
Vi har nyligen betalt slutfakturan från Skidstahus och även om det varit en del tjafs, så är vi överlag väldigt nöjda. Utifrån det vi hör från andra husbyggare så tror jag att det är rätt vanligt med lite strul under byggtiden, så man kanske inte kan förvänta sig en smärtfri resa heller. Vi är bara glada att det enbart rört sig om mindre saker. Skulle absolut rekommendera Skidstahus till er som går i husbyggartankar men skulle tipsa om att trippelkolla avtalet - få med allt och se till att ni förstått allt! Vi trodde att vi var noggranna men hade missat flera mindre saker. Håll också koll på bygget med jämna mellanrum. Ta inte för givet att snickarna förstått ritningarna utan dubbelkolla att det blir som ni tänkt - de är inte sugna på att ändra saker i efterhand utan risken är att ni få leva med eventuella tokigheter mot en mindre peng. Detta gäller även skador som uppstår under bygget - rapportera direkt. Risken är stor att man missar saker under slutbesiktningen. Var noggrann och åk gärna till huset minst två gånger innan besiktningen och gå igenom huset i detalj. Detta gäller såklart alla husleverantörer. När ni får tillträde till huset - ge er tid att njuta av det!
 
 
 
 
Skidstahus, husleverans, husleverantörer, återblick,
 
 
 
 
Vi har helt klart gått ner i tempo de senaste veckorna, semestern tog slut och med det även orken. Vi hann dock klart med bordet till altanen inför lite festligheter vi haft i helgen. Är så nöjd med att vi inte fegade med storleken. Eftersom altanen är rätt stor så ryms det ett stort bord och det är så mycket värt att slippa sitta och trängas, behöva extra bord för att rymma maten osv osv.
 
Vi byggde först en ram som vitmålades i samma färg som fasaden. Vi använde lärktrall som bordsskiva, och hoppas att den kommer att åldras vackert utan en massa underhåll. Vi gjorde det enkelt för oss och gjorde bordet lika långt som trallen - så vi har bara jämnat till kanterna på trallen (trä är ju trä, så ingeting är rakt eller lika långt). Vi gjorde bordet lika brett som 9 trallbrädor (räknade till lite för mellanrum också). På detta sätt fick vi så lite spill som möjligt och slapp klyva och kapa alltför mycket. Nu ryms lätt fyra stolar i bredd och minst en på varje gavel - alltså minst tio personer. Använder man bänkar istället för breda stolar ryms det nog ytterligare ett par.
 
Förutom detta har vi fått grus på uppfarten och hunnit fixa lite inomhus - ska försöka komma ihåg att fota i helgen! Roligt att ni är rätt många som fortsätter kika in här, trots allt glesare uppdateringar. Har ni frågor angående husbygge eller Skidstahus, eller önskemål om något ni vill kika närmare på eller ha info om, så skriv en kommentar bara!
 

 
 
DIY bord, altanbygge, bord för många, bygget, lärkbord, rum ute, trädgårdsbord, trädgårdsbord i lärk, utebord, vindskydd,